• Yanosh Katona

Központi bankok és a digitális Fiat valuta

Kijev, Ukrajna - A jegybank digitális valutái (CBDC) a közelmúltban forró téma volt blockchain körökben, ám a központi bankok óvatosak a blockchain-el kapcsolatban.A világ számos központi bankjának képviselői a múlt héten Kijevben (Ukrajna) vitatták meg a CBDC projektjeiket. Az egynapos konferenciát az Ukrán Nemzeti Bank, vagy az NBU rendezte, amely maga is a CBDC úttörője, 2018-ban saját digitális valuta fejlesztését kezdeményezte.


A központi bank ki akarta próbálni elképzeléseit és következtetéseit a bankok körében, és ösztönözni a vitát. Az innovatív fejlesztési osztály vezetője, Roman Hartinger mondta el a CoinDesc-nek. Az előadók között szerepelt az NBU társainak képviselői Kanadából, Japánból, Litvániából, Finnországból, Hollandiából, Fehéroroszországból, Uruguayból és Dél-Afrikából.


A vita abban az időben kezdődik, amikor a világ két legnagyobb gazdasága komolyan vizsgálja a CBDC kiadásának lehetőségét, bár Kína úgy tűnik, sokkal messzebbre jutott az úton, mint az Egyesült Államok.


A szeptemberben kiadott jelentés szerint az NBU már 2016-ban megkezdte az e-grivnya elnevezésű digitális valuta ötletének feltárását. Ukrajna nemzeti bankja 2018-ban megvizsgálta a digitális tokent vagy annak módosított példányát, a Stellar blokkláncon.


Az AtticLab tech startup, az Uapay és az OMP 2013 fintech cégek, valamint a "Big Four" professzionális szolgáltató cég, a Deloitte könyvvizsgálójával, mint könyvvizsgálatot végeztek, olvasható a jelentésben. 2018. szeptember és december között az NBU korlátozott résztvevőkkel tesztelte a szoftvert.


A tesztek azt mutatták, hogy „nincs alapvető előnye annak, ha kifejezetten a DLT [elosztott főkönyvi technológiát] használjuk egy centralizált e-hrivnya kibocsátási rendszer felépítéséhez”, amelyben az NBU az egyetlen kibocsátó - olvasható a jelentésben. A központi bank azonban nem zárja ki egy alternatív „decentralizált” modellt, amelyben több megbízható fizetési feldolgozó adna ki e-Grivnyát.


Az elosztott főkönyvekkel kapcsolatos szkepticizmust Hartinger kollégái osztották meg Hollandiából és Kanadából a kijevi konferencián.


Ébresztő


Mi is zavarja a központi bank digitális valutáinak létrehozását - ezt a koncepciót eredetileg megbízható, kormány által áldott kriptovaluta-fajtakénti használatát? Ennek oka a Facebook Libra - mondja Jamiel Sheikh, a Chainhouse tanácsadó cég vezérigazgatója.


Világszerte a kormányok erőteljes visszalépést tapasztaltak, az a gondolat, hogy egy nagy magánvállalat saját digitális valutát bocsát ki, hullámokat váltott ki a pénzügyi körökben.


„Itt van a magán pénz korszaka, és erre kell figyelniük. Ez egy olyan veszélyre adott válasz, amely ösztönözheti az innovációt ”- mondta Sheikh a CoinDesk-nek.

Hartinger rámutatott az atipikus versenyhelyzetre is, amelyet a központi bankok találtak:


"A központi bankok látják, hogy a Big Tech stabil coint bocsát ki, mint például a Libra és most a kérdés: mi lesz a pénzkibocsátási előjog, a kormányok vagy a magán cégek, közösségek?" Mondta Hartinger a CoinDesknek.

A Libra ébresztés volt számunkra. A központi bankok kihívást kaptak az innovációra ”- jelentette ki Harro Boven a színpadon és nem mást, mint Jerome Powell, az Egyesült Államok Federal Reserve elnökének közelmúltbeli észrevételeit idézte.

A konferencián jelen lévő egyik központi bank képviselő, aki megosztotta gondolatait a CoinDesk-el és kérte, hogy ne kerüljenek azonosításra, azt mondta, hogy a Libra katalizálja a régóta elvégzett feltárási folyamatot. Azt mondta, hogy nem aggódik a Facebook versenytársa miatt.


Az emberek használni akarják a Libra-t, ha pénzrendszerünk összeesik. A legjobb védekezésünk a munkánk elvégzése - mondta.


A beszennyezett kezek


Ennek ellenére még nem minden központi bank látja feladtaként a blokklánc technológiát.


A Sveriges Riksbank, a svéd központi bank, amely a közelmúltban bejelentette a digitális korona vagy az e-korona tesztelését az Accenture tanácsadó céggel együtt, az R3 Corda blokkláncát fogja használni.


Az e-korona egyfajta mindennapi elektronikus készpénz, a háztartások közötti fizetések eszköze, nemzeti valutában denominált, és a nap 24 órájában elérhető. - mondta Bjorn Segendorf, a Riksbank fizetési osztály vezető tanácsadója.


Segendorf elmondta a CoinDesknek, hogy a Riksbank nem a Corda technológiát fogja kipróbálni, mert a központi bank gondolkodása blokklánc-alapú megoldáson alapszik - csak meg kell próbálnia különféle dolgokat a tanuláshoz.


"Be kell piszkítani a kezünket" - magyarázta. Most a Corda-t próbáljuk; később kipróbálható valami más.

A gyakorlat lényege, hogy készen álljon a készpénz nélküli jövőre - mondta Segendorf, mivel a fiatal felnőttek egyre kevésbé támaszkodnak a készpénzre, meg kell látni, mire figyel egy ilyen világ, és hogyan tudja így kezelni egy központi bank: ki kell állítanunk egy CBDC-t, amelyet nem a semmiből kell elindítanunk. ”


#digital #performance #fintech #blockchain #bank

  • BitKultur on FaceBook

©2019 by BitKultur.Com