Francia Központi Bank: A digitális valutákat az államnak kell kibocsátania

A digitális valutákat egyre inkább a Fiat megbízható alternatívájaként tekintik. Az országok közötti feszültség, például az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség idején vagy a fejlődő országok gazdasági növekedésének lassulásakor az emberek érdeklődnek a crypto-valuta és annak felhasználása iránt.


François Villeroy de Galhau, a Bank of France igazgatója azonban másként gondolja. A tisztviselő egy január 25-én kiadott nyilatkozatában megjegyezte, hogy a digitális valuták kibocsátásáért a központi bankok felelnek, és egyáltalán nem a magánvállalatok.

Villeroy emellett hangsúlyozta, hogy nyilatkozata nem a Facebook Libra projekt megjelenésével kapcsolatos, hanem inkább a blockchain technológia gyors növekedésére adott választ és egyes bankok digitális valuták igényeire.


" Észak-Európa egyes országaiban, különösen Svédországban és Hollandiában, a bankjegyek használata nagyon gyorsan csökken, ezért gondolkodnak azon, hogy vajon a polgárok számára biztosítani kell-e a digitális pénzhez való jogot, amely elveszíti a fizikai bankjegyek formáját, de a központi bank jellemző biztonsági szintjével rendelkezik. Mondta az Inter Radio-nak adott interjúban."

Megválaszolva azt a kérdést, hogy a digitális pénzt kibocsáthatnak-e magánvállalatok, Villeroy elmondta, hogy a valuta nem lehet magántulajdon, hozzátette, hogy a pénz a szuverenitás közjója. Elmondása szerint a központi bankok kísérleteznek a digitális pénzzel, és ezt a kérdést az euróövezet központi bankjai fogják tanulmányozni.

A francia kormány még 2019-ben visszahívta a kriptovaluták szabályozásának bevezetését az Európai Unió (EU) szintjén, valamint egy „nyilvános digitális valuta” létrehozását. Bruno Le Mayor, a francia gazdasági és pénzügyminisztere kifejtette véleményét, hogy mind a 28 EU-tagállam számára közös kriptovaluta-struktúrára van szükség.


A CB France nem egyedüli ebben a kezdeményezésben. Az Anglia Bank által nemrégiben kiadott nyilatkozat szerint Kanada, az Egyesült Királyság, Japán, az Európai Unió, Svédország és Svájc központi bankjai a Nemzetközi Települési Bankkal (BIS) összeállított csoportot a központi bank digitális valutáinak (CBDC) lehetőségeinek kutatására és elemzésére.


Ezen felül Christina Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke bejelentette, hogy az EKB összeállított egy munkacsoportot a CBDC létrehozásának kilátásainak elemzésére.


#digitális #crypto #szabályok #ekb #eu #fiat

  • BitKultur on FaceBook

©2019 by BitKultur.Com